Danas je Nikoljdan jedan od najvažnijih pravoslavnih praznika. Svetog Nikolu štuju kao utjelovljenje slavi značajan dio srpske pravoslavne zajednice. Među njima je i porodica poznatog košarkaša Vlade Divca. U stalnom nastojanju da budu ljubazni domaćini, košarkaš, zajedno sa suprugom Anom, kćeri Petrom te sinovima Lukom i Matejom, nastoji da na oba kontinenta  njihove slave budu priznate i slavljene, kao što su to činili i prethodnih godina. .

Prije samo nekoliko dana Ana je s ponosom iznijela detalje o novogodišnjoj večeri, omogućivši javnosti da zaviri u američki dom slavne sportašice. Svaka površina bila je ukrašena grančicama jele i bora, dok su svijeće obasjavale veliki stol postavljen za dvanaestero. Pozornost uzvanika plijenili su tanjuri jedinstvenog oblika, koji su vjerojatno i danas izloženi na ovaj veličanstveni dan. Petra, posvojena kći poznatog para, lijepo je dočarala razmjere slave Vlade Divca i njenog trajnog obilježavanja u Americi. Sliku na kojoj se nalaze ikona, svijeća i kolač podijelila je na svom Instagram nalogu.

Prema pravoslavnoj tradiciji, kada postavljate ikone u rezidenciju, one bi trebale biti postavljene na istočni zid glavne prostorije. U ovom konkretnom slučaju, ikone su postavljene na vrh komode. Slično, prema začelju stola nalazi se svijeća, dok je kod Divca suptilno spuštena u blizinu kiona. Pokraj njega leži pomno ukrašen kolač i žitarice, dok se ispod nalazi složeno izvezen milo. Zapaženo je da se članovi košarkaševe obitelji pedantno pridržavaju svakog detalja kako bi ovaj praznik ispoštovali u pravom duhu svoje pravoslavne vjere. Vidjelo se da jako poštuju običaje vezane uz postavljanje ikone i svijeće, uzimajući u obzir upute svećenika, koje su bile različite od župe do župe.

Istinski značaj leži u činjenici da se obitelj, unatoč tome što je veći dio godine bila rasprostranjena diljem svijeta, napokon ponovno okupila, a njihovi radosni i zadovoljni izrazi lica zabilježeni na fotografijama iz kuhinje služe kao nepobitan dokaz. Dok se par grlio, uhvaćen na fotografiji, raskošna i vjerojatno nedavno izgrađena sivo-crna kuhinja poslužila je kao upečatljiva kulisa.

Preporučujemo