Naš organizam treba s vremena na vrijeme očistiti na prirodan način. Renomirani specijalista sportske medicine i profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, dr Dejan Čubrilo, dao je detaljno i sažeto objašnjenje zabluda oko detoksikacije. Iako internet nudi bezbroj prijedloga na ovu temu, treba biti jako oprezan u njihovoj primjeni. . 

Detoksikacija je nedavno stekla popularnost, ali ja na nju gledam kao na više od samo prolaznog hira koji uključuje kratkoročna rješenja poput posta ili konzumacije određenih sokova u ograničenom periodu. Poznato je kako voće i konzumiranje istog ima razne prednosti i kako pospješuje zdravlje. Naravno, treba konzumirati u razumnim granicama. Umjesto toga, detoksikaciju treba posmatrati kao kontinuirani i sistematski proces.

Kada naša tijela postanu pretrpana toksinima, to znači neravnotežu, a razumijevanje osnovnog uzroka ove neravnoteže, posebno kada je rezultat bezumnog jedenja, je ključno. Rast mikroorganizama, kao što su bakterije i gljivice, u nehigijenskim uslovima je olakšan nepravilnim varenjem hrane. Dr. Čubrilo naglašava potrebu da se ne usmjeri samo na razvoj lijekova, već i na stvaranje ambijenta koji destimulira proliferaciju ovih mikroorganizama.

 

Osobe s masnom jetrom neizbježno će doživjeti povećane razine inzulina, jer inzulin igra ključnu ulogu u akumulaciji masti u jetri. Važno je napomenuti da konzumacija hrane ne dovodi direktno do proizvodnje holesterola. Međutim, redovita konzumacija ćevapa i hamburgera može poremetiti probavni proces, što dovodi do porasta razine inzulina i posljedično stvaranja kolesterola u jetri.

  • Tipično, osobe sa povišenim nivoima insulina takođe pokazuju visok nivo holesterola. Lično, na nivo holesterola 6 ne gledam kao na katastrofalnu situaciju. Umjesto toga, savjetujem pacijentima da se suzdrže od aktivnosti koje doprinose stvaranju kolesterola. Kako biste poboljšali svoje prehrambene navike, razmislite o uključivanju antioksidansa u svoje obroke.

Ova korisna jedinjenja se mogu dobiti konzumiranjem skromnih porcija voća i povrća, obično u rasponu od 50 do 100 grama. Ove hranjive izvore antioksidansa možete postepeno uvoditi u svoju svakodnevnu rutinu ishrane. Vizuelno zadivljujuće i živopisno voće koje raste na biljkama posjeduje izvanrednu sposobnost snižavanja nivoa holesterola.

Naš izbor ishrane pažljivo je reguliran kako bismo spriječili prekomjernu konzumaciju šećera, osiguravajući da gušteraču ne pretrpamo mastima. Kada je u pitanju dodavanje arome, koristimo umjerenu količinu masti, uvijek vodeći računa da ne pretjeramo. Osim toga, dajemo prednost dobrobiti naših žučnih puteva tako što uključujemo bilje u naše obroke i povremeno uživamo u limunadi od đumbira.

Šta mislite o sokovima za detoksikaciju? Ovi sokovi prolaze kroz proces miješanja, cijeđenja i prečišćavanja. Međutim, njihov utjecaj na tijelo ostaje misterija za potrošače. Važno je napomenuti da ovi sokovi mogu značajno podići razinu inzulina, slično učincima testa opterećenja glukozom.

Kao rezultat toga, razgradnja masti postaje izazovnija, što dovodi do proizvodnje kolesterola u jetri i nakupljanja viška masti. Preporučljivo je ograničiti unos ovako pripremljenih sokova, jer se ne preporučuje prekomjerna konzumacija. Sa ličnog stanovišta, ja ne podržavam sokove osim ako ne sadrži vlakna i sjemenke za ublažavanje opterećenja pankreasa.

Ako se nađete bez ikakvog soka, alternativna opcija je da konzumirate voće i povrće koje je prvobitno bilo namijenjeno za cijeđenje. Međutim, postoji mala komplikacija: šta ako vaš probavni sistem nema potrebnu snagu da razgradi ovu hranu? Također je važno uzeti u obzir da stres može iscrpiti enzime u vašem želucu. Konzumacija masti je strogo zabranjena, a sva jela moraju biti pripremljena bez upotrebe maslinovog ulja, badema ili lješnjaka.

U slučaju toksične jetre, od vitalnog je značaja izbjeći dodatni stres na ovaj organ i ostaviti mu dovoljno vremena da se izliječi i detoksificira. Kada je u pitanju konzumacija mesa, preporučljivo je odabrati meso koje je kuvano u vodi, a zatim u jelo ubaciti povrće pre jela. Tokom procesa detoksikacije, preporučljivo je potpuno isključiti konzumaciju jaja.

Preporučuje se izbjegavanje dodavanja mlijeka u bilo kojem trenutku tokom procesa. Pojedinci stariji od 30 godina podstiču se da se uzdrže od konzumacije mlijeka. Proces detoksikacije organizma nakon konzumiranja mliječnih proizvoda predstavlja značajan izazov za crijeva. Ovo zahtijeva prijelaz iz stanja mirovanja u aktivno stanje.

Učestalost pražnjenja crijeva, s minimalno jednom stolicom dnevno, služi kao indikator ove tranzicije. Metabolizam se, s druge strane, odnosi na sposobnost tijela da pretvori unesene hranjive tvari u energiju. Brz metabolizam ne znači nužno česte odlaske u toalet, već efikasnu pretvorbu energije. Suprotno tome, višestruka stolica tokom dana ukazuje na poteškoće u pravilnom varenju hrane. Prema riječima dr Čubrila, jedna hurma ili smokva ima izuzetna svojstva za čišćenje crijeva. Djeluje kao moćan buldožer i bager, može se natopiti vodom i konzumirati prije spavanja. To će pružiti umirujući učinak i rezultirati temeljnim čišćenjem crijeva i žuči. Ako se pridržavate ove metode, naići ćete na val energije koji hrani vaše stanice. Ove tvrdnje izneo je dr Čubrilo tokom svog gostovanja u emisiji Ordinacija RTS-a. Za dodatne informacije o prednostima uključivanja hurmi u vašu ishranu, svakako pogledajte njegovu izjavu u 19:45.

Preporučujemo