Iako se danas pred novim porblemima sa kojim se svijet suočava skoro ni ne sjećamo kako smo živjeli kada se pojavio korona virus, to iskustvo nas je promijenilo na različite načine. Tijekom početka pandemije COVID-19, brojne poznate osobe potražile su utočište u ruralnim područjima kako bi se pridržavale nametnutih ograničenja. Iznenađujuće, nekima se novopronađeno okruženje toliko svidjelo da su odlučili ostati ondje čak i nakon što se pandemija smirila. Među njima je bio i cijenjeni srpski glumac Lane Gutović.

Milan Lane Gutović napustio je naš svijet u kolovozu 2022. godine u 76. godini života, ostavivši za sobom trajno naslijeđe nezaboravnih likova. Ono što je intrigantno jest njegov izbor da svoje posljednje dane provede unutar poznatih granica vlastitog doma. Ovaj legendarni glumac bio je poznat po tome što je svoj osobni život čuvao od znatiželjnih pogleda javnosti, zbog čega je bilo gotovo nemoguće razaznati identitete članova svoje obitelji. Medijska izvješća su pokazala da je imao dvije žene i troje djece, pobijajući prijašnja uvjerenja o četvero djece. U nastojanju da se odvoji od užurbanosti svakodnevnog života, Lane je utjehu potražio u svom utočištu u Sečnju, posvećujući gotovo sve svoje slobodne trenutke bijegu od svjetla reflektora i težine vlastitog uspjeha.

 

Usred globalne epidemije koronavirusa, glumac je utjehu i utočište potražio u improviziranom skloništu. Ovo skrovito utočište, nekoć omiljeno mjesto za pecanje, sada mu je pružilo okus divljine. Razmišljajući o svojoj trajnoj ljubavi prema ribolovu, primijetio je: “Proveo sam nebrojene sate bacajući ondje svoju strunu; slučajno je to bilo zgodno mjesto… Ugniježđeno je unutar ribnjaka Sveti Nikola, skriveno i dobro zaštićeno, što ga čini gotovo nemoguće da me itko pronađe u tom golemom prostranstvu.” Glumac je bio jako ponosan na transformaciju ovog naizgled netaknutog mjesta u funkcionalno utočište, zajedno s električnom i solarnom energijom. Iako je povremeno ugostio društvo dvojice ili trojice prijatelja neribolovaca, koji nisu bili toliko zaljubljeni u taj sport, oni su prvenstveno pomagali u održavanju kontejnera koji je jedan od njih napravio.

Lanetova sjajna glumačka karijera definirana je njegovim izvanrednim talentom za udahnjivanje života nezaboravnim likovima, što je rezultiralo trajnim utjecajem na filmskom platnu. Jedna od njegovih najdražih uloga bila je ona Srećka Šojića, lika koji je instantno postao senzacija u renomiranim filmskim serijalima “Tesna koža” i “Bijela lađa”. Lane Gutović, tijekom zanosnog gostovanja u talk showu, ispričala je intrigantnu pozadinu stvaranja kultnog lika Šojića. Milan Lane Gutović primljen je 13. kolovoza na Vojnomedicinsku akademiju zbog sumnje na infekciju koronavirusom. Nažalost, iako je bio stavljen na respirator, nije mogao preboljeti bolest i preminuo je. Pregled njegovih pluća otkrio je naznake post-COVID sindroma. Dženaza je održana na mezarju Kumodra, gdje su se okupile brojne kolege kako bi mu odale počast. Tijekom službe, Irfan Mensur podijelio je iskrenu poruku koju mu je Lane poslao samo 10 dana prije njegove prerane smrti.

 

Umjesto u prestižnoj Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, Lane Gutović, poznati glumac, sahranjen je u obiteljskoj grobnici. Ova odluka je donesena u skladu s Gutovićevom vlastitom željom koju je iskazao prije smrti. Rođen 11. kolovoza 1946. na Umki, predgrađu Beograda, Gutović je 1967. uspješno završio studij na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je član cijenjene glumačke družine poznate kao “Bojanovi Bebe”, među kojima su bili i njegovi kolege iz razreda Josif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić i Tanasije Uzunović. Prepoznavši njihov izniman talent, Bojan Stupica primio ih je u stalne članove Jugoslavenskog dramskog pozorišta. Dobivši cijenjeno priznanje prvaka drame u Narodnom kazalištu u Beogradu 2006. godine, njegova karijera konačno je zaključena u prosincu 2011. njegovim dobrovoljnim odlaskom u mirovinu. U svojoj cijenjenoj obitelji iza sebe je ostavio kćeri Milicu i Nevenu te dva sina Spasoja i Janka.

Preporučujemo