Vrijeme je kada se pojavljuju razne viroze praćene povišenom temperaturom. Tjelesna temperatura pojedinca može varirati kao rezultat brojnih elemenata, uključujući dob, spol i razne druge čimbenike. Dr. Charles Brantly objašnjava da nije neobično da određeni članovi obitelji stalno održavaju povišenu ili sniženu tjelesnu temperaturu i nema razloga za zabrinutost. Općenito, tipični raspon za većinu pojedinaca je unutar 36,1°C do 37,2°C.

Medicinski stručnjaci primijetili su manja odstupanja od normalnog raspona temperature i kod djece i kod starijih osoba. U prosjeku, djeca imaju nešto višu tjelesnu temperaturu u usporedbi s odraslima, dok osobe starije od 65 godina obično pokazuju nešto nižu tjelesnu temperaturu. Važno je napomenuti da vanjski čimbenici ne utječu isključivo na tjelesnu temperaturu; unutarnji čimbenici kao što su brzina metabolizma, razina hidratacije, pa čak i izbor odjeće također mogu pridonijeti. Štoviše, valja spomenuti da žene općenito imaju nižu tjelesnu temperaturu, što se može pripisati većem udjelu tjelesne masti. Osim toga, Brantly naglašava da žene mogu osjetiti fluktuacije tjelesne temperature tijekom menstruacije.

Tipično, kako se spušta mrak, temperatura ima tendenciju pada i doseže svoju najvišu točku u pet sati navečer. Osim toga, hrana koju konzumiramo utječe na našu tjelesnu temperaturu, zbog čega se osjećamo malo toplije nakon jela. Važno je napomenuti da je normalni raspon za mjerenje tjelesne temperature između 36,1°C i 37,2°C. Insajder javlja da je povišena temperatura često jedan od početnih znakova bolesti. Ako tjelesna temperatura osobe prijeđe 38°C, smatra se da ima groznicu. Simptomi koji mogu pratiti groznicu uključuju zimicu, glavobolju, umor, upalu mišića i znojenje.

Vrućica obično traje oko tjedan dana i pokazuje postupno smanjenje. Ključno je dati prioritet odgovarajućoj hidrataciji, dovoljnom odmoru i korištenju prozračne odjeće kako bi se ublažili simptomi. Ako vrućica potraje nakon uobičajenog vremenskog okvira od sedam dana, preporučljivo je konzultirati se s liječnikom.

Preporučujemo