Najpoznatiji pravni slučaj iz Čačka bio je spor između braće i sestara 1994. godine. Dva brata podnijela su tužbu protiv svoje sestre jer se odbila odreći vlasništva nad svojim zakonom pripadajućim dijelom imovine. Unatoč godinama koje su prošle, slučaj je formalno riješen tek početkom ove godine, iako su oba brata u međuvremenu preminula. Sestra je još uvijek živa ali još uvijek nije ušla u posjed svoje imovine.

Balkan pokazuje rodnu neravnopravnost na razne načine, a jedan od njih je običaj da sestre svoju imovinu prepuštaju braći. Iako se ovo može činiti zastarjelim, još uvijek se događa u modernim vremenima. Žena koja se zalaže za ono što joj s pravom pripada nekoć je smatrana siromašnom kćeri, sestrom, pa čak i nedostojnom osobom ne tako davno. Snaga patrijarhalnih vrijednosti je neosporna, što dokazuju žene koje vjeruju da je odricanje vlastitih imovinskih prava muškoj braći i sestrama uobičajeni dio obiteljske tradicije, bez obzira na njihov financijski status ili razinu obrazovanja. U određenim područjima još uvijek je široko rasprostranjeno mišljenje da muškarci trebaju ostati u posjedu imovine, dok žene ne zahtijevaju takvo vlasništvo, jer će se neizbježno udati i preseliti u dom svog supružnika.

Cijeli slučaj vodila je poznata Dragana Aleksić. Aleksić je za Telegraf otkrila kako je završio slučaj i da li je doživjela slične situacije u svojoj profesionalnoj karijeri. Godine 1994. sve je počelo kada su braća odlučila tužiti svoju sestru i legalno joj oduzeti imovinu za koju su vjerovali da im pripada. Važno je napomenuti da je sestra bila primarni nasljednik svega jer je njezina majka bila udana za njihovog oca i živjeli su na njezinoj zemlji. Braća nisu bila biološki povezana sa svojom sestrom.

“Možda je pravni spor priveden kraju, ali ona, nažalost, tek treba da stekne imovinu”, prepričava Aleksić za Telegraf, navodeći da se trenutno vodi dodatni diobeni postupak. Taj postupak je prvobitno zaustavljen 1994. godine, jer započeo je pravni postupak za utvrđivanje nasljedstva i njezina prava prava na njega. Prema riječima odvjetnika, iako je ovaj slučaj jedinstven, nažalost nije neuobičajen u pravnom polju. Prema riječima našeg govornika, uobičajeno je da žene pogrešno vjeruju da nemaju ista prava kao njihovi muški srodnici. Međutim, kada konačno preuzmu vlasništvo nad onim što im po pravu pripada, pojedinci mogu tvrditi da su to dobili na račun svoje braće. Nažalost, neki još uvijek vjeruju da bi se sestre trebale odreći svog nasljedstva u korist svoje braće, unatoč činjenici da žene imaju jednako zakonsko pravo na svu imovinu.

 

Preporučujemo