Na svojoj web stranici, dr. Gill D., pedijatar sa sjedištem u Americi, velikodušno je dao brojne vrijedne preporuke za osobe koje imaju veću učestalost nakupljanja ušnog voska. Ušni vosak, poznat i kao cerumen, prirodna je tvar koju proizvode ceruminozne i lojne žlijezde unutar slušnog kanala. Sastavljen od mješavine mrtvih epitelnih stanica i dlačica, njegova primarna funkcija je pružanje zaštitnih svojstava uhu. Osim toga, ušni vosak ima podmazujuća i antibakterijska svojstva.

Prema dr. Gillu, nasilno uklanjanje ušnog voska nije preporučljivo. Umjesto toga treba koristiti učinkovitiju metodu uklanjanja. Ipak, priznaje da je to posao najbolje prepustiti liječniku specijalistu. Idealan pristup za tretiranje stvrdnutih nakupina ušnog voska, prema njegovoj preporuci, je korištenje ulja za njihovo omekšavanje.

Kako biste spriječili bilo kakvo oštećenje uha, preporučuje se uzeti vatu natopljenu uljem i nježno je staviti u ušni kanal bez pritiskanja. Kako biste lakše uklonili ušni vosak, preporuča se lagano protresti glavom. Ovaj pokret potiče vosak da migrira prema vanjskom ušnom kanalu. Kako biste ispravno primijenili kapi za uši, pričekajte dvije do tri minute prije nego što ih nanesete. Nakon isteka vremena pažljivo nakapajte nekoliko kapi ulja u ušni kanal.

Kako biste otopili vosak u uhu, prvo pokušajte upotrijebiti preporučenu metodu za njegovo razbijanje. Međutim, ako to ne uspije, nastavite s pripremom otopine jednakih dijelova bijelog octa i medicinskog alkohola. Otopinu primijenite ispiranjem uha injekcijom ili štrcaljkom iz ljekarne. Ako vam ni to ne pomogne najbolje bi bilo da se obratite ljekaru koji će vas pregedati i dati vam stručan savjet i lijekove ako je takav tretman potreban.

Preporučujemo