Dečji psiholog Snežana Anđelić gostovala je na Kurir TV i govorila o velikoj tuzi i šoku koje sada doživljavaju roditelji tragično povređene devojčice (2) koja je nestala kod Bora pre 10 dana.

Posle desetodnevnog spavanja probudio sam se sa samo jednom mišlju u glavi: „Idi pronađi nestalu devojku (2) kod Bora.

Niko, čak ni u najgoroj noćnoj mori, nije mogao da zamisli ishod događaja. Odnosno, kako piše Kurir, sumnja se da je tijelo djeteta bačeno na deponiju nakon što su ga automobilom udarila dvojica muškaraca. Povodom ovog nemilog incidenta, dečji psiholog Snežana Anđelić gostovala je na Kurir TV. Kada je moderator pitao roditelje koji je najbolji način da se prežive takve dane i koliko je važna psihološka podrška, doktorka je objasnila da nema veće tragedije od gubitka deteta i opisao psihološki proces koji se odvija.

Gubitak djeteta je najveća tragedija koju možete doživjeti. Sve ostalo, čovjek se može oporaviti i nadoknaditi na neki način. Prvo što se desi je da će ovi roditelji biti u strašnom šoku. Shvatili ste poruku, ali mozak ne mozes da prihvatis, bukvalno celo tvoje bice vrišti, ne mozes da prihvatis da je ovo stvarno.Pogotovo mi majke, mi uvek imamo tu nadu da ce sve biti u redu… Tako da im treba par dana da prihvati tu poruku.Tada možemo vidjeti te prirodne reakcije.Kada osoba nema reakciju, to obično ukazuje da nije prihvatila poruku.Naše postojanje odbija da prihvati da se to dešava.

Ovdje su roditelji prošli kroz bol traženja.Znaš , majka ni sama ne zna šta se desilo njenom detetu, pa pokušava sama da otkrije.Tada može zaglaviti i dati kontradiktorne informacije jer ona sama ne zna Znajući da nije imala pojma šta se dešava, ona borio da se seti. Naš mozak nije efikasan u takvim situacijama i zaglavi u tim trenucima. Mislim da je majka prošla kroz užasnu traumu i ovo je bio vrhunac tog užasa. Trebaće joj dosta vremena da se opameti i prirodno uđe u proces žalosti“, zaključila je dečji psiholog Snežana Anđelić.

Preporučujemo