Danas vam donosimo istinitu priču koja će vas podsjetiti na scene iz horor filmova. Naime ljudi u svijetu nestaju ili bivaju ubijeni svaki dan a istina se u dosta slučajeva nikada ne otkrija kao u ovom primjeru. Elisa Lam tragično je izgubila život 2013. godine u zloglasnom hotelu Cecil u Los Angelesu, mjestu s mračnom poviješću ubojstava, samoubojstava, serijskih ubojstava i čudnih, vjerojatno nadnaravnih pojava.Nakon 11 godina, osebujni Lamovi postupci snimljeni na snimkama nadzornih kamera dizala, koji su potaknuli brojne internetske teorije zavjere, ostaju misterij koji tek treba razotkriti.

 

Bila je 2013. godina kada su sigurnosne kamere dizala hotela Cecil snimile posljednje dokumentirano viđenje Elise Lam. U maglovitoj snimci 21-godišnjak se može vidjeti u stanju uznemirenosti i nelagode u trajanju od četiri minute. Njezino djelovanje obilježeno je pritiskanjem brojnih gumba, krišom gledanjem kroz vrata i traženjem utočišta uz nepomični zid dizala, kao da bježi nevidljivom entitetu.

Nakon što je policija prvi put objavila snimku u veljači, ona je brzo postala poznata i poput požara se proširila internetom. Video, koji je objavljen kako bi pomogao u prikupljanju informacija o Elisinom nestanku, privukao je pažnju bezbrojnih internetskih detektiva. Ubrzo se na internetu pojavilo mnoštvo teorija, od nadnaravnih pojava do misteriozne figure koja vreba tik izvan kadra, kao i sumnji na petljanje videa.

Činjenica da je kanadska turistkinja, koja je nestala 31. siječnja 2013. godine tijekom putovanja po zapadnoj obali Los Angelesa, bila smještena u zloglasnom hotelu Cecil, poznatom po povijesti mraka i kriminala, samo je dodatno zakomplikovala situaciju.

Smješten u srcu centra Los Angelesa, hotel Cecil postao je sinonim za tragediju. Od osnivanja 1927. godine, u prostorijama i njihovoj blizini dogodilo se više od deset slučajeva ubojstava i samoubojstava. Naime, Elizabeth Short, također poznata kao Crna Dalija, navodno je viđena u hotelu malo prije svoje prerane smrti. Osim toga, ozloglašeni serijski ubojice Richard Ramirez i Jack Unterweger povremeno su tražili privremeno utočište unutar zidina Cecila.

 

Udubljujući se u problematičnu socio-ekonomsku prošlost tog područja, mjesto zločina učinkovito dovodi u pitanje njegovu neslavnu reputaciju, a dio hotela čak služi i kao pristupačan smještaj.

Međutim, Lam nije odlučio ostati u Cecilu. Umjesto toga, studentica iz Vancouvera, koja je namjeravala krenuti na solo putovanje obalom Kalifornije, odlučila se za drugi pristupačni hotel u centru Los Angelesa za vrijeme svog boravka u gradu.

Istraživački filmovi koji istražuju ovaj incident otkrivaju činjenicu da je hotel Cecil dio svojih katova pretvorio u hotel u kojem je Lam boravila tijekom svog putovanja, kao dio nastojanja da obnovi svoj imidž, dok su na drugim katovima i dalje ostali stalni stanovnici.

Unatoč različitim predvorjima i ulazima, dvije su zgrade imale zajedničku značajku – zajednička dizala. To je jedan od razloga zašto je snimka u dizalu od dana njezina nestanka nevjerojatno uznemirila brojne online gledatelje.

Nakon što se Elisa 1. veljače 2013. zanemarila odjaviti iz svoje sobe, pravovremeno je prijavljen njen nestanak.Nakon dvadesetak dana od Lamova nestanka zaposlenici hotela dobili su upute da pregledaju krovne spremnike vode zbog brojnih pritužbi gostiju na nizak pritisak vode i prisutnost krvi u vodi iz slavine. Tijekom ove inspekcije Elisino beživotno tijelo, bez odjeće, pronađeno je kako pluta unutar jednog od četiri velika rezervoara hotela koji su opskrbljivali ustanovu vodom.

 

U lipnju te godine policija je brzo zaključila slučaj, utvrdivši da je uzrok Elisine smrti slučajno utapanje, pri čemu je bipolarni poremećaj identificiran kao značajan faktor koji je pridonio.

Policija, iako nikada nije otkrila detalje ili uzrok navodnog utapanja na krovu, nenamjerno je potaknula niz teorija zavjere koje uključuju nadnaravna bića, ozloglašene ubojice i profesionalne ubojice.

Policija nikada nije dala objašnjenje na koji način je uspjela doći do krova zgrade. Krov je opremljen sigurnosnim mjerama visoke razine, uključujući alarmni sustav i neprobojna sigurnosna vrata. Pristup krovu je ograničen na ovlašteno osoblje koje posjeduje potrebne šifre za pristup. Može se potvrditi da upravitelji hotela, koji posjeduju ove šifre, nisu bili uključeni u njezinu smrt jer u to vrijeme nisu bili ni prisutni niti u neposrednoj blizini Lam.

Nadalje, čak i kada bi nekako uspjela doći do krova, spremnik za vodu predstavlja nepremostivu prepreku jer je izrađen od metala i može ga otvoriti samo ovlašteno osoblje za održavanje. Ti pojedinci nisu bili ni blizu Lama i nisu imali razloga rješavati bilo kakve probleme s rezervoarom sve dok se gosti nisu počeli žaliti na promjenu boje vode.

Čak i sada, misterij ostaje neriješen. Bez ikakvih dodatnih natuknica za razmatranje i s nevjerojatnom snimkom koja je još uvijek sposobna izazivajući jezu niz kralježnicu, kruže bezbrojne teorije, a nedostižan odgovor ostaje nedostižan.

Preporučujemo