Adrijana Farkaš je uspješna i optimistična mlada majka blizanaca, čija je pažnja nakon iskustva koje mu je promijenilo život preusmjereno na vlastito zdravlje. Uprkos tome što je primijetila promjene na svom tijelu, odbacila ih je kao neprijeteće. Ipak, dobila je neželjenu dijagnozu raka debelog crijeva, koji je na kraju preboljela. Međutim, ona priznaje da je rak mogao biti spriječen da je poduzela hitne mjere. U nastojanju da promovira zdravstvenu svijest, odlučila je podijeliti simptome koje je zanemarila, što je dovelo do njenog stanja. Na njenom TikTok nalogu nalazi se nekoliko videa pod naslovom “Da znam ovo, ne bih imala rak”, u kojima ona ističe važnost obraćanja pažnje na naše telo. Rak debelog crijeva obično potiče od običnog polipa, koji se, ako se rano otkrije, može lako ukloniti i spriječiti razvoj raka.

@adrijanafarka

Poslušaj ovo, važno je za ŽIVOT! Da sam ovo znala ne bi imala rak. #100kviews #foryourpage #fypシ゚viral #foryou #fypシ #CapCut #cancer #cancerfree🙏😇

♬ original sound – Life after cancer

“Rak debelog crijeva poznat je po visokoj genetskoj transmisiji. Ako imate člana porodice s ovom dijagnozom, ključno je da se bez odlaganja podvrgnete preventivnom pregledu”, savjetovala je Adriana. Napomenula je i da postoji nekoliko simptoma koji su povezani sa ovom bolešću, a jedan od pokazatelja može biti i anemija. Anemija, koju karakterizira nizak nivo hemoglobina i željeza, nije nužno rezultat loših prehrambenih navika. Također može biti simptom raka debelog crijeva i lako ga je prepoznati. Nagli pad energije, slabost i vrtoglavica neki su od pokazatelja anemije uzrokovane rakom debelog crijeva. Međutim, ovi simptomi ne ukazuju nužno na rak, ali mogu biti znak drugih zdravstvenih problema. Adriana je predložila da bi se njihov uzorak stolice mogao odnijeti u laboratoriju na analizu okultnog krvarenja.

Ako je rezultat pozitivan, preporučljivo je odmah posjetiti ljekara. Ako je rezultat negativan, onda može postojati drugi razlog za anemiju. Opšte je poznato da je bol u trbuhu jedan od najuočljivijih simptoma abnormalnosti u probavnom sistemu, uključujući debelo crijevo. Osim toga, iznenadna netolerancija na određenu hranu također može biti crvena zastavica. Jači bol u ovom području može ukazivati ​​na početak raka. Adrijana upozorava da promjene u pražnjenju crijeva mogu biti i znak upozorenja za rak debelog crijeva. “Još jedan važan simptom koji treba napomenuti je česta dijareja, koja nije nužno povezana s konzumacijom određene hrane ili pića, ali može ukazivati ​​i na rak debelog crijeva.

Pod čestim mislim na proljev koji traje nekoliko sedmica, a ne samo nekoliko dana”, objasnila je ona . Adrijana je podijelila i svoje iskustvo ignoriranja simptoma tokom trudnoće. Trpjela je jake bolove na desnoj strani i naglo je osjetila odbojnost prema mljevenom mesu i luku, što je u početku pripisivala trudnoći. Međutim, pokazalo se da je to mnogo ozbiljnija dijagnoza.

@adrijanafarka

Da sam ovo znala ne bi imala rak 💪 #100kviews #foryourpage #fypシ゚viral #fypシ #CapCut #cancer #cancerfree🙏😇

♬ original sound – Life after cancer

Preporučujemo