Satovi u Srbiji menjaju se dva puta godišnje – poslednjeg vikenda marta prelazimo na letnje računanje vremena, a poslednjeg vikenda oktobra počinje zimsko računanje vremena.

Ljetno računanje vremena traje od subote, 30. marta uveče, do nedjelje, 31. marta, kada se satovi pomjeraju sa 2:00 na 3:00 sata ujutro. Dakle, u 2 sata ujutro 31. marta, satovi se pomjeraju jedan sat unaprijed i počinje ljetno računanje vremena. Spavanje će nam biti skraćeno za sat vremena, ali će od nedelje dani biti duži. Na zimsko računanje vremena vraćamo se 27. oktobra. Odlukom Evropske unije, Srbija je 27. marta 1983. godine uvela letnje računanje vremena, uglavnom zbog očekivanih ekonomskih koristi, jedinstvenog tržišta, saobraćaja i komunikacija i boljeg poslovanja industrije. Prijedlog Evropske komisije o ukidanju sezonskog podešavanja satova u posljednjoj sedmici marta, odnosno u oktobru, tek treba da bude usaglašen. Prijedlog je podržao Evropski parlament 2019. godine, ali ga poslanici tek trebaju usvojiti.

Kakve efekte pomeranje sata ima na organizam?

Promjene koje se dešavaju tokom prelaska na ljeto su postepene, a našem tijelu treba i nekoliko sedmica da se prilagodi novim uslovima. Neka istraživanja sugeriraju da promjena sata unaprijed ili unazad može uzrokovati i neke zdravstvene probleme jer je prirodni ciklus sna u našim tijelima poremećen. Ovo može uticati na fizičko i mentalno zdravlje. Prema rečima dr Ivane Stefanović, nekada se mislilo da to ne utiče na organizam, ali su promene koje su neki primetili nastale iz drugih razloga. “Danas postajemo sve svjesniji da to ima neke posljedice. Vjerovatno je da zdravi ljudi to neće ni osjetiti u većoj mjeri, možda više tinejdžeri i djeca, jer će manje spavati i biti pod stresom, Kognitivni funkcija opada, pa roditelji treba da obrate pažnju“, napominje dr Stefanović.

Međutim, određene grupe mogu biti osjetljivije na kretanje kazaljki na satu.

“Pacijenti sa kardiovaskularnim oboljenjima su ranjiviji. Ako poštujete vrijeme, stres nastaje zbog nedostatka sna, a ne zbog obrasca spavanja na koji ste navikli. Kažu da ima više srčanih udara nego obično u ponedjeljak nakon promjene vremena, a kada ” prešli smo na zimsko računanje vremena, spavao je manje nego inače”, rekao je dr Stefanović i dodao da je koren problema pri prelasku na drugo vreme bio nedostatak sna. Savet dr Ivane Stefanović je da poštujemo svoje telo, spavamo kada je vreme za spavanje, a ne kada nam drugi kažu, i da slušamo svoje telo ako se osećamo malo usporeno i umorno i odmaramo se.

Ojačajte svoj imunitet protiv prehlade i gripe uz pomoć ova tri prirodna recepta.

Prirodni svijet se dugo smatrao glavnim okruženjem za uzgoj moćnih biljaka, od kojih su se mnoge u prošlosti koristile za jačanje imunološkog sistema. Nakon bezbrojnih istraživanja, u prirodi je otkriveno bezbroj korisnih biljaka. Ako se pravilno koriste, ove biljke mogu biti vrijedni saveznici u borbi protiv širenja virusa, bakterija i drugih invazivnih mikroorganizama. Neophodno je naučiti kako da se prave moćni lekovi za jačanje imuniteta, a najmlađi travar u Srbiji Marko Stevanović otkrio je tri jednostavna recepta koja se jeftina i lako pripremaju kod kuće. Ove supstance jačaju naš imuni sistem, jačajući tako naše telo od neželjenih napadača. Prema riječima Marka Stevanovića, kombinacija jabuke i meda pokazala se efikasnom u liječenju raznih zdravstvenih stanja.

 

Preporučujemo