Danas jako puno ljudi ide u crkvu i smatraju se vjernicima mada mnogi od njih ne žive po Božijim načelima. Iz tog razloga ni ne znaju koja su pravila ponašanja u ovoj bogomolji i često ih nesvjesno i krše. Mi danas donosimo nekoliko važnih smjernica kada je u pitanju odlazak u crkvu.

Što se tiče propisa ponašanja unutar crkve, slično raznim drugim tradicijama, gotovo svaki pojedinac posjeduje vlastito razumijevanje temeljnih načela.Među vjernicima postoji nedostatak znanja o propisima koji reguliraju ponašanje unutar crkve, propisima koji zahtijevaju strogo pridržavanje. Točnije, nakon pristupanja crkvi, osoba se mora marljivo pridržavati niza smjernica ponašanja.

Ponašanje unutar crkve trebalo bi odražavati sljedeća načela:Prilikom ulaska u hram važno je zadržati spokojnu i punu poštovanja atmosferu. Dok se približavate vratima crkve, zastanite na trenutak, pokrižite se i lagano se naklonite prema hramu. Zatim nabavite svijeću i nastavite do mjesta određenog za paljenje svijeća.

Pokažite poštovanje tako što ćete poljubiti svijeću i imati na umu njezinu svrhu. Svijeće za dobro zdravlje treba staviti u gornji dio svijećnjaka ili plamenika, a one koje se pale za pokoj duše staviti u donji dio. Nakon što se zapale svijeće, središnjoj se svetoj ikoni pristupa s tihim poštovanjem. Stojeći ispred ikone, napravite dva krsta, poklonite se, poljubite ikonu, ponovo se prekrstite i na kraju se poklonite. Na kraju, pronađite slobodno mjesto unutar hrama da nastavite svoje obožavanje.

 

Za vrijeme bogoslužja uobičajeno je da se muškarci smjeste s desne strane lađe u hramu, a žene s lijeve strane. Važno je održavati osjećaj mira u ovom svetom prostoru, suzdržavajući se od bilo kakvog kretanja ili razgovora sa suvjernicima. Ako nastupi umor, čovjek može odlučiti izaći izvan hrama ili produbiti svoju molitvu kako bi prevladao umor.

  • Ruke se mogu prekrižiti na prsima ili pustiti da počivaju sa strane. Osim toga, važno je promatrati postupke svećenika, prekrižiti se kad god svećenik to čini ili kad se u molitvi spominje ime Oca, Sina i Duha Svetoga. Kada svećenik obavlja čin kađenja, običaj je da se lagano nakloni.

Dok se čita evanđelje, kao i za vrijeme ulaza i propovijedi, pojedinci stoje do završetka aktivnosti. Po izlasku iz hrama ikona se još jednom celiva, a kroz vrata hrama izlazi se mirno i tiho. Zatim, ponovno okrenuti prema unutrašnjosti hrama, pojedinci čine znak križa i klanjaju se.

 

Odjeća

Prilikom ulaska u hram, običaj je da muškarci skinu pokrivalo za glavu, dok se od žena očekuje da pokriju glavu maramom. Smatra se neprikladnim doći u hram u odjeći kao što su traperice, papuče, majice kratkih rukava, kratke hlače, kratke suknje ili s golim rukama.

Nafora

Na kraju svete liturgije vjernici se darivaju naforom, vrstom kruha. Proces primanja nafore uključuje formiranje reda i napredovanje prema svećeniku koji je odgovoran za njezino dijeljenje. Po dolasku na čelo reda, pojedinci se trebaju prekrižiti prije nego polože desni dlan preko lijeve ruke. Svećenik zatim stavlja malu kockicu oblatne na dlan. Nakon toga, običaj je da se prije konzumacije nafore i izlaska iz crkve svećeniku poljubi ruka.

 

Lica božanskog poštovanja.

Pri susretu sa svećenikom dočekuju vas srdačnim pozdravom: “Neka nam je Bog na pomoći, oče, blagoslovi nas!” Običaj je poljubiti ruku svećeniku, bez obzira na dob bilo koje strane. Tijekom razgovora prikladno je svećenika oslovljavati s “oče” ili koristiti svoje ime, npr. “oče Marko”. Ako svećenik ima titulu proto, može se zvati “otac proto”.

U razgovoru s biskupom uobičajeno je koristiti titule “Vaša Eminencijo” ili “Preuzvišeni biskupe”, ili u ležernijem okruženju jednostavno “Preuzvišeni”. S druge strane, kada se Patrijarh obraća prikladno je koristiti titule „Vaša Svetosti“, „Svešteni Vladiko“ ili samo „Sveti“.

Ženska monaška zajednica časne sestre naziva “sestrom”, a opaticom “majkom”. Ne postoji tradicija traženja blagoslova ili ljubljenja ruke u ovom kontekstu. S druge strane, redovnici se oslovljavaju s “oče”. Mlađi monasi se oslovljavaju sa “oče” uz svoje ime, dok se starešina manastira može oslovljavati sa “oče igumane” ili “oče arhimandrite”. Oni s velikim iskustvom s poštovanjem se oslovljavaju s “brate”.

Preporučujemo