Bio je najveći boem na estradi a film o njegovom životu je prije dvije godine bio najgledaniju u regiji. Domaću glazbenu industriju zauvijek je utjecalo prisustvo Tome Zdravkovića, renomiranog pjevača iz Srbije. Njegov doprinos glazbenoj sceni uključuje stvaranje i isporuku duboko dirljivih pjesama koje su izdržale test vremena. Zdravkovićevu glazbu karakterizira dubina emocija i nepogrešiv izraz. Dok se u mnogim njegovim hitovima spominju različita ženska imena, postoji jedna posebna pjesma koju je izveo samo jednom tijekom nastupa uživo, a više je nikada neće ponoviti. Ova pjesma zauzima posebno mjesto u njegovom srcu jer je posvećena njegovoj prvoj ljubavi Slavici Popadić, koja je tragično preminula u mladosti. Stihovi ove pjesme sažimaju svu bol i tugu koju je Zdravković proživio u tom teškom razdoblju, ostavljajući neizbrisiv utisak na svakoga tko je danas posluša.

Putevi su im se ukrstili u Tuzli, gradu u kojem je Toma proveo pet godina pjevajući serenade gostima u hotelu “Bristol”. U to vrijeme Toma je još uvijek bio relativno nepoznat pjevač, au tom razdoblju prvi put je oko ugledao Slavicu, vitku plavušu iz Travnika. Ona je bila sve o čemu je ikada sanjao. Toma se u nju jako zaljubio, proživljavajući vrtlog emocija u njihovoj vezi. Njihova ljubav bila je strastvena, ali i burna, obilježena čestim nesporazumima i nesuglasicama. Unatoč snažnim osjećajima jedno prema drugome, često su se svađali, prekidali, ispravljali, da bi opet ponovili ciklus ako sudbina dopusti. Konačan prekid njihove veze dogodio se u Beogradu, gdje je Toma došao na audiciju za nastup u kafe-baru “Terazije” u Bezistanu. Dok je vježbao, osjećao je težinu pritiska i nesigurnosti, a stvari su se zakomplicirale tek kad je ugledao Slavicu u razgovoru s prijateljem Zoranom.
Nakon toga Toma je nastavio pjevati po kafanama. Dugo vremena nije čuo nikakve vijesti o Slavici sve dok iz Sarajeva nije stigao brzojav u kojem ga obavještavaju o njezinoj teškoj bolesti i želji da ga vidi. Toma je bez oklijevanja krenuo na put u Sarajevo, ali nedugo nakon njegova dolaska saznao je da je Slavica preminula. Srdačna i melankolična pjesma “Buket bijelih ruža” rođena je iz Tomine duboke boli i nepokolebljive ljubavi prema Slavici. Pjesmu je napisao i izveo u Travniku, gdje se posljednji put javno oprostio od njihove ljubavi. Ovaj dirljiv trenutak nalikovao je više na sprovod nego na koncert, dok je dvorana bila preplavljena suzama i neodoljivim emocionalnim intenzitetom. Stihovi pjesme “Buket bijelih ruža” sažimaju duboku tugu i trajnu ljubav prema Slavici, oživljavajući bolnu priču o njihovim mladenačkim godinama i njihovom preranom razdvajanju.

Ostavština Tome Zdravkovića, renomiranog srpskog pjevača, neizbrisivo je utisnuta u anale srpske glazbe. Izvornog imena Milutin, rođen je 20. studenoga 1938. u Pečenjevcu, malom zaseoku u blizini Leskovca u Srbiji. No, pod pseudonimom Toma stekao je široku afirmaciju i slavu. Zdravkovićev opsežni glazbeni put obuhvaćao je raznoliku žanrovsku lepezu, no njegov ugled prvenstveno proizlazi iz njegovih zanosnih obrada narodne i starogradske glazbe. Duboke emocije, melankolija i čežnjivi osjećaji koji su prožimali njegove tekstove odigrali su ključnu ulogu u katapultiranju njegovih pjesama na neviđene razine popularnosti. Odrastajući u siromaštvu, Zdravkovićev afinitet prema glazbi procvjetao je u nježnoj dobi. Još kao dječak počeo je pokazivati ​​svoj vokalni talent, a s ulaskom u adolescenciju preselio se u Beograd, potpuno posvetivši se glazbenom pozivu.

 

Njegov prvi pohod na profesionalnu glazbenu scenu dogodio se u Beogradu, gdje je vrlo brzo stekao vjerne sljedbenike kao izvanredan interpret narodnih melodija. Tomin izrazito rezonantan i duboko dirljiv glas imao je izvanrednu sposobnost da duboko dirne duše bezbrojnih slušatelja. Njegove skladbe često su se vrtjele oko tema ljubavi, slomljenog srca, odlazaka i povratka kući, stvarajući intenzivnu emocionalnu vezu s publikom. Među njegovim najpoznatijim i najomiljenijim pjesmama su “Danka”, “Tokat’o dno života”, “Kafana je moja dostojbina”, “Pusti me da živim svoj život” i brojne druge.

 

Preporučujemo