U savremeno doba, broj pojedinaca koji daju prioritet praćenju svog nutritivnog unosa značajno se povećao; ovo je pozitivan trend. Zahvaljujući medijima i društvenim mrežama danas, lakše je doći do potrebnih informacija. Zdrava crijeva su ključna za održavanje snažnog imunološkog sistema, ali užurbani tempo savremenog života, nedovoljna ishrana i neadekvatna pažnja prema sebi doveli su do značajnog pada zdravlja naših crijeva. Kao rezultat toga, nadutost i plinovi u želucu postali su uobičajena probavna oboljenja.

Gastroenterolozi su sastavili listu namirnica koje se preporučuje izbjegavati ako se želi održati zdravlje crijeva. Među ovim namirnicama je običan bijeli hljeb, hljeb meke teksture napravljen uglavnom od rafiniranog pšeničnog brašna, kvasca, vode i soli. Iako je to uobičajena namirnica u domaćinstvu, neki ljudi odlučuju da konzumiraju druge vrste kruha zbog visokog glikemijskog indeksa. Iako je beli hleb cenjen i rasprostranjen dodatak srpskoj kuhinji, a neki više vole da pojedu pola vekne u jednom dahu, on se ne smatra idealnim za unapređenje zdravlja creva zbog visokog sadržaja šećera. Crveno meso se odnosi na meso koje se dobija od sisara, uključujući ali ne ograničavajući se na govedinu, svinjetinu i jagnjetinu.
To je osnovna hrana u mnogim kulturama i regijama širom svijeta. Ipak, studije su pokazale da prekomjerna konzumacija crvenog mesa može povećati šanse za razvoj određenih zdravstvenih problema kao što su rak i bolesti srca. Stoga se preporučuje da se crveno meso konzumira umjereno kao sastavni dio dobro izbalansirane prehrane. Iako je crveno meso bogat izvor brojnih vitamina i aminokiselina, ključno je pratiti njegov unos. To je zato što konzumiranje crvenog mesa može povisiti nivo holesterola, što može predstavljati zdravstveni rizik.
Nadalje, konzumacija crvenog mesa u kombinaciji sa specifičnim crijevnim bakterijama povećava vjerovatnoću razvoja ateroskleroze, što povećava važnost regulacije konzumacije crvenog mesa. Pića koja su gazirana su pića koja imaju ugljični dioksid otopljen pod visokim pritiskom. Upravo gazirani plin daje ovim pićima njihovu okrepljujuću pjenušavost. Savjetuje se izbjegavanje konzumacije određenih napitaka zbog njihovog štetnog sastava. Ova pića obično sadrže prevelike količine šećera i aditiva, koji mogu negativno uticati ne samo na probavni sistem već i na tijelo u cjelini. Štaviše, ova pića nude malu ili nikakvu nutritivnu vrijednost. Kao rezultat toga, pojedincima koji traže zdravu i uravnoteženu prehranu se ne preporučuje da ih konzumiraju.
Preporučujemo