Iako osobe sa psihozom mogu doživjeti ljubav, način na koji izražavaju osjećaje i komuniciraju u odnosima često se razlikuje od tradicionalnih oblika ljubavi. Psiholozi veruju da psihoza dolazi u različitim stepenima i da je veća verovatnoća da će se zaljubiti oni koji ne pokazuju znake teške psihoze.

Međutim, izgradnja zdravih odnosa može biti izazovna zbog nedostatka emocionalne vezanosti i nemogućnosti otvaranja prema drugima. Kada se psihopata zaljubi, veza može biti zasnovana na različitim razlozima od tradicionalne veze. Partneri psihopata moraju biti oprezni jer su često sebični i kojima se lako manipuliše u svoju korist. Iako psihopate mogu željeti romantične veze, rijetko su uspješne u dugotrajnim vezama zbog svoje nesposobnosti da pokažu empatiju i emocionalnu privrženost.

Nedostatak emocionalne podrške i sposobnosti dubokog povezivanja često dovodi do toga da psihopate preferiraju kratkotrajne veze, a brak im rijetko nije cilj. Njihova sposobnost da manipuliraju svojim partnerima je vrlo visoka jer mogu lako čitati druge i koristiti ove informacije u svoju korist.

Ljubav prema psihopama može biti destruktivna jer je veća vjerovatnoća da će se upustiti u impulsivno ponašanje i depresivno raspoloženje. Imati takvu osobu u vezi može imati poguban učinak na psihičko stanje partnera, što dovodi do nestabilnosti i nedostupnosti u vezi. Međutim, istraživanja pokazuju da je moguće da se ljudi s psihozom osjećaju bolje s vremenom. Motivisani ljubavlju i podrškom, osobe sa psihozom mogu raditi na poboljšanju svog ponašanja, razvoju empatije i poboljšanju društvenih vještina. Ova promjena može biti rezultat romantične veze i komunikacije s nekim ko izražava ljubav.

Preporučujemo