Domaća zajednica uzavrela je raspravama o sinu Marije Šerifović kojeg je rodila surogat majka u SAD-u. Danima se o tome piše u medijima i kruže razne špekulacije. U međuvremenu, njezin kolega Aleksa Jelić već dulje vrijeme izražava namjere da krene sličnim putem. Odlučno je odlučio otkriti podrijetlo buduće majke koja će roditi dijete.

Nakon pažljivog razmatranja, donio sam odluku istražiti novu perspektivu, poduzeti proaktivne mjere i uključiti se u otvorene rasprave. Moje je uvjerenje da društvene tabue treba razbiti, budući da smo odavno prošli kameno doba. Iako je surogat majčinstvo široko prihvaćeno u mnogim zemljama diljem svijeta, ono nije bez svojih ograničenja. Uzmimo za primjer Španjolsku, gdje je umjetna oplodnja dopuštena, ali surogat majčinstvo nije. Oni koji odluče krenuti na ovo putovanje moraju biti svjesni da samo nekoliko zemalja to dopušta.

Ukrajina je, nažalost, posljednjih godina postala nedostižna opcija, ostavljajući više od 100.000 beba bez roditelja jer tamošnja situacija onemogućuje roditeljima da svoju djecu dovedu kući. S druge strane, Sjedinjene Države često se smatraju financijski nedostižnima. Međutim, postoje alternativne opcije kao što su Meksiko, Kolumbija i možda Argentina, gdje se proces može nastaviti bez pretjeranih troškova. Iako rizici povezani s Ukrajinom nisu prisutni u Sjedinjenim Državama, važno je napomenuti da početak procesa surogat majčinstva nije nešto što se može postići preko noći. Početni korak uključuje niz postupaka, uključujući provjeru, papirologiju i administrativne zadatke. U spomenutim zemljama ovo je putovanje koje samohranim roditeljima omogućuje da ostvare svoje težnje. Kako je Aleksa istaknula, bračni status nije uvjet.

Trajanje ovog procesa može trajati nekoliko godina, a sam postupak traje otprilike sedam do osam mjeseci, pa čak i do godinu dana. Trenutno sam usred ovog procesa koji sam pokrenuo prije nekoliko mjeseci. Početkom listopada proveo sam ukupno devet dana u Kolumbiji, a čeka me još koraka. Međutim, moramo biti strpljivi dok čekamo određeni vremenski okvir, za koji se predviđa da će započeti oko svibnja ili lipnja 2024. S obzirom na okolnosti svijeta u kojem živimo, inherentne opasnosti potiču me da razmislim o ovoj odluci. Iako je želja za posvojenjem jaka, praćena je određenom razinom straha i dozom realnosti, što dovodi do određenih sumnji, osobito kada se razmišlja o tome da se na ovo putovanje krene sam.

Preporučujemo