Korisnik na Twitteru, platformi društvenih medija X, nedavno je podijelio objavu u kojoj je detaljno opisao svoje iskustvo kupnje bijele čokolade na lokalnoj tržnici. No, nakon otvaranja pakiranja ostali su zatečeni izgledom proizvoda. U objavi s fotografijom kupljene čokolade navedeno je da je osoba nabavila čokoladicu i dobila dodatni artikl. Isprva, pisac nije bio siguran je li konzumacija proizvoda sigurna. Međutim, pregledom je utvrđeno da nije istekao niti je pokvaren.

Nakon objave uslijedili su komentari drugih korisnika mreže. Komentari sugeriraju da je temperatura promijenjena, što je dovelo do kristalizacije kakao maslaca. Prvi komentar potvrđuje da se ovaj događaj zaista događa, dok se drugi komentar nadovezuje na dodatne informacije. Prema rubrici “Ovo su mom djetetu prodali kao kutomjer”, smatra se da su pojedine čokolade poznate po produljenom roku trajanja. Međutim, u slučaju autora, unatoč konzumiranju spomenutih čokolada nije bilo nikakvih štetnih učinaka.

Ima onih koji tvrde da je dotičnim slatkišima možda istekao rok trajanja. Nedavno sam dobila pozamašnu čokoladu i, srećom, odlučila sam je prije toga otvoriti. Datum isteka na njemu nije pokazivao znakove da je zastario. Rok za projekt na kojem je radila došao je i prošao u lipnju. Teško je reći koliko je dugo nastavio kružiti ili kroz koliko je pojedinaca prošao, kako je istaknuto u jednom komentaru. No, autorica objave je odgovorila uvjeravajući sve kako čokoladi nije istekao rok trajanja.

“Autor preuzima odgovornost za konzumaciju značajne količine dotičnog proizvoda i potvrđuje njegovu sigurnost. Međutim, poznato je da se proizvod topi pod određenim uvjetima, kao što je izloženost visokim temperaturama u trgovini, uzrokujući kakao masu odvojeno. Unatoč tome, autor uvjerava da proizvod ostaje jestiv ako se otopi i ponovno pomiješa, iako ima blago brašnastu teksturu. Ovaj stav ponavljaju i neki komentatori koji su više puta kušali proizvod. Osim toga, fotografija proizvoda u Društvenim mrežama kruži pakiranje s vidljivim rokom trajanja.

Usamljeni korisnik Twittera postavio je snimku sladoleda na svoj profil i dodao kratak natpis: Saznati rok je malo olakšanje. Nije neuobičajeno da ink jet pisač greškom ispiše broj serije i datum isteka na posudi sladoleda bez pričvršćenog poklopca, ostavljajući zadatak ručnog pričvršćivanja poklopca osobi na pokretnoj traci. Frustrirajuće je pomisliti da je osoba odgovorna za ovu konkretnu kadu znala što radi, a ipak je to propustila. Iako prvi komentar sugerira bacanje, drugi komentar sugerira slanje pritužbe s fotografijom upravi, a rezultat je paket sladoleda poslan kao isprika. Velik dio komentara bio je prožet humorom.

Preporučujemo