Prirodno prisutan u ljudskom tijelu, kolesterol je oblik masti. Međutim, konzumacija namirnica životinjskog podrijetla dovela je do porasta razine kolesterola u krvi.Iako tijelo treba kolesterol, njegove povišene razine predstavljaju značajnu prijetnju i štetne su zbog svoje uloge u izazivanju začepljenja arterija odgovornih za prijenos krvi do vitalnih organa.

  • Kada arterija postane potpuno začepljena, to rezultira srčanim udarom za srce i moždanim udarom za mozak.Unutar krvotoka, različite vrste masti koegzistiraju s proteinima, od kojih neki uključuju kolesterol.Tijekom krvnih pretraga mjere se i vrijednosti HDL i LDL, dvije najznačajnije komponente.

HDL, što je kratica za lipoprotein visoke gustoće ili lipoprotein visoke gustoće, prenosi kolesterol iz krvotoka u žuč, gdje se sav višak kolesterola koristi za stvaranje žučnih soli ili razgrađuje probavom. Upravo je to razlog zašto se HDL-kolesterol obično naziva “dobrim kolesterolom”, budući da njegovo povišenje koristi tijelu.

Prisutnost visokih razina LDL-kolesterola u krvotoku predstavlja zdravstveni rizik jer ne samo da prenosi višak kolesterola u tkiva, već ga i taloži u stijenkama krvnih žila.

Iako nije uvijek točno, povišene razine kolesterola mogu dovesti do simptoma poput promjene boje stopala i nelagode ili crvenkasto-smeđih linija ispod noktiju. Unatoč uobičajenim zabludama, kolesterol nije sam po sebi štetan. U stvarnosti, vašem tijelu treba kolesterol za izgradnju čvrstih stanica. Međutim, prekomjerne razine lipoproteina niske gustoće (LDL), koji se često naziva “lošim” kolesterolom, mogu povećati vjerojatnost razvoja bolesti srca.

 

Arterije mogu akumulirati masne naslage koje mogu ometati protok krvi začepljenjem stijenki. Povremeno, ti plakovi mogu neočekivano puknuti, što dovodi do stvaranja ugruška i povećava šanse za srčani ili moždani udar.

Nakupljanje plaka u arterijama odgovorno je za bolest perifernih arterija, stanje koje uzrokuje sužavanje arterija. Kao rezultat toga, dotok krvi u donji dio tijela, posebno noge i stopala, je ugrožen. Noge mogu doživjeti promjenu boje zbog ograničenog protoka krvi uzrokovanog ovim stanjem.

U slučaju da ne zatražite liječenje, moguće je da će vam noge promijeniti boju u blijedu ili plavu nijansu, popraćenu nelagodom, osobito tijekom fizičke aktivnosti. Međutim, ta se nelagoda može ublažiti nakon kratkog razdoblja odmora.

 

Biološki značajna hrana može se dobiti iz mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda. Iako je moguće održati život bez njihove konzumacije, ne treba zanemariti njihovu korisnost.

Prema liječniku, postoji nekoliko strategija koje bi se trebale primijeniti prije odbacivanja mesa, a on nastavlja s prikazom četiri specifične strategije koje mogu učinkovito pomoći u upravljanju razinama kolesterola.

  • Jedna značajna promjena koja je uvedena je korištenje biljnih vlakana. Ta je promjena vidljiva u našem izboru doručka, poput konzumiranja zobene kaše. Međutim, više se ne oslanjamo na unaprijed zapakirane opcije; umjesto toga, kupujemo zob, miješamo je s mlijekom i kuhamo sami.

Uključivanje zobi u vašu prehranu može biti korisno u sprječavanju reapsorpcije kolesterola u tijelu i smanjenju njegove apsorpcije. Osim toga, mahunarke, sjemenke, lješnjaci, orasi i bademi ostale su vrste namirnica koje bi trebalo češće konzumirati u borbi protiv kolesterola.

 

Evo još jednog pristupa. Lješnjaci, orasi i bademi sadrže fitosterol, vrstu biljnog kolesterola. Natječe se s kolesterolom u našim crijevima za apsorpciju. Ovo je još jedan faktor na koji bismo se trebali usredotočiti.

Jedan od učinkovitih pristupa je da u svoju prehranu uključite hranu koja je povoljna za kolesterol, kao što su omiljeni češnjak, maslinovo ulje i plava riba bogata hranjivim tvarima.

Liječnica savjetuje da se ne pretjera u konzumaciji fitosterolskih dodataka prehrani jer u velikim količinama mogu imati štetne učinke, a napominje i da dodaci ipak mogu biti korisni kada se uzimaju odgovorno.

Prema dr. Stanišiću, postoje dodaci češnjaku za koje se tvrdi da ne izazivaju neugodan zadah. Međutim, ako dodatak ne uzrokuje neugodan zadah, smatra se neučinkovitim. Stoga ne bi bilo pametno trošiti novac na takve proizvode.

Preporučujemo