Postoje različita mišljenja o optimalnoj strategiji korištenja bojlera. Neki tvrde da ima smisla ostaviti ga neprekidno uključenim jer zagrijava vodu samo kada je to potrebno, dok drugi zagovaraju da se uključi samo kada je potrebno. Da biste riješili ovu dilemu, korisno je konsultovati se sa profesionalnim serviserom kućanskih aparata. Ovaj stručnjak tvrdi da je pogrešno mišljenje da je držanje bojlera uključenim cijeli dan i noć isplativije. Najprikladniji pristup zavisi od veličine domaćinstva. Za samcu ili par, ekonomičnije je uključiti bojler po potrebi.

Nasuprot tome, za porodice sa više članova praktičnije je držati bojler stalno uključen kako bi se osiguralo da uvijek ima tople vode. Namjena bojlera je značajan faktor u određivanju njegove upotrebe. Na primjer, ako je bojler namijenjen samo za tuširanje, možda bi bilo praktičnije da ga povremeno uključujete. Suprotno tome, ako koristite bojler velike snage i za kuhinju i za tuš, manje je vjerovatno da ćete ga redovno isključivati. S tim u vezi, uključivanje po potrebi je ekonomičnije, a ako ste zainteresovani za uštedu, onda biste trebali razmisliti o odabiru jeftinije tarife. Što se tiče produženja životnog veka bojlera, prema rečima servisera, važno je samo da sve komponente budu u ispravnom stanju jer „nije čovek kome treba pauza“.

Ono što zaista radi je postavljanje termostata na 55-60 stepeni; preporučljivo je izbjegavati postavljanje temperature iznad 60 stepeni, jer će to spriječiti stvaranje kamenca. Suprotno tome, ako termostat stalno postavite na 90 stepeni, posebno u područjima sa tvrdom vodom, veća je vjerovatnoća da će se formirati kamenac.

Preporučujemo