Naše tijelo je savršen organizam koji idealno funkcioniše kada je sve u redu a kada nije šalje nam određene signale koje mi rijetko primjetimo. Kada razina lošeg kolesterola prijeđe normalne granice ili razina dobrog kolesterola padne ispod optimalne razine, dolazi do nakupljanja masnih naslaga unutar krvnih žila. To može dovesti do raznih komplikacija u cijelom tijelu, posebice u srcu i mozgu, au težim slučajevima čak i smrtnosti. Kolesterol, lipid prisutan u tijelu i sintetiziran u jetri, igra ključnu ulogu u stvaranju staničnih membrana, vitamina D i specifičnih hormona. Zbog netopljivosti u vodi ne može samostalno cirkulirati tijelom. Međutim, kada se masne naslage ili plak nakupljaju unutar arterija, srce i mozak su ti koji snose najveći teret posljedica, što potencijalno može dovesti do smrti.

Srbija je kategorizirana od strane Europskog udruženja kardiologa kao dio četvrte skupine nacija s visokim rizikom od kardiovaskularnih problema u 2021. Ovu skupinu čine zemlje iz naše regije, kao i Armenija, Bjelorusija, Egipat, Latvija, Litva, Maroko , i druge nacije. Primarni faktor koji pridonosi aterosklerotičnim kardiovaskularnim bolestima, što uključuje srčani i moždani udar, je povišena razina LDL kolesterola. Simptomi kao što su promjena boje stopala i bolni osjećaji, kao i crvenkasto-smeđe linije ispod noktiju, mogu se manifestirati kao posljedica povišene razine kolesterola. Važno je napomenuti da kolesterol sam po sebi nije štetan ili nepovoljan; naprotiv, igra vitalnu ulogu u izgradnji zdravih stanica u tijelu. Unatoč tome, prisutnost prekomjernih razina lipoproteina niske gustoće (LDL), koji se obično naziva “lošim” kolesterolom, može povećati vjerojatnost razvoja srčanih bolesti.

Arterije mogu akumulirati masne naslage unutar i na svojim stijenkama, što dovodi do smetnji u protoku krvi. Povremeno, ti plakovi mogu neočekivano puknuti i stvoriti ugrušak, povećavajući šanse za srčani ili moždani udar. Sužene arterije povezane su s bolešću perifernih arterija, stanjem koje smanjuje cirkulaciju krvi u donjim ekstremitetima, kao što su noge i stopala. Posljedično, ova bolest ograničava dotok krvi u noge. Kao rezultat toga, mogu se pojaviti promjene u boji vaših nogu i stopala. Zanemarivanje liječenja može dovesti do pojave blijede ili plave nijanse u nogama, praćene nelagodom, osobito tijekom hodanja. Međutim, ta nelagoda ima tendenciju popuštanja nakon kratkog razdoblja odmora.

 

Klinika Mayo navodi da ako osjetite hladnoću, utrnulost ili slabost u potkoljenici ili stopalu, osobito u usporedbi s drugom stranom, to može ukazivati ​​na visoke razine kolesterola. Prekomjerna razina kolesterola u krvi može dovesti do nakupljanja masnih naslaga na koži, što rezultira pojavom poput osipa koju karakteriziraju narančaste ili žućkaste izbočine ispunjene masnoćom. Američka akademija za dermatologiju spominje da se ovi kožni problemi i izrasline mogu manifestirati na različitim područjima, kao što su kutovi očiju, nabori na dlanovima ili stražnjim stranama nogu. Nakupljanje plaka u arterijama može ograničiti protok krvi u različitim dijelovima tijela, uključujući nokte. To može dovesti do razvoja tamnih linija na vašim noktima, kako navodi Medline Plus. Te se linije opisuju kao tanke, crvene do crvenkastosmeđe linije ispod noktiju. Od presudne je važnosti ne samo identificirati pokazatelje i manifestacije visokog kolesterola, već i imati sigurnost u pogledu stanja. Postoje slučajevi u kojima povišena razina kolesterola ne mora pokazivati ​​nikakve vanjske simptome, zbog čega je potrebno podvrgnuti se krvnim pretragama za potvrdu.

Preporučujemo